Examinando por Autor "GLADYS DEL CARMEN QUEZADA FIGUEROA"
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- PublicaciónABOUT THE NEW FOOD FORTIFICATION WITH VITAMIN D(REVISTA CHILENA DE NUTRICIÓN, 2023)
;SEBASTIÁN IGNACIO RIQUELME RIQUELME ;EDSON ARIEL EUSEBIO YÁÑEZ BARROSGLADYS DEL CARMEN QUEZADA FIGUEROA - PublicaciónANTIOXIDANT CAPACITY OF RESVERATROL ON THE HIPPOCAMPUS OF WISTAR RATS ADMINISTERED WITH ETHANOL(ANNALS OF NUTRITION AND METABOLISM, 2023)
;GLADYS DEL CARMEN QUEZADA FIGUEROAORIETTA LIZET SEGURA BADILLAA HIGH CONSUMPTION OF ETHANOL IS ASSOCIATED WITH MEMORY LOSS AND NEURONAL DISORDERS ASSOCIATED WITH OXIDATIVE STRESS. OXIDATIVE STRESS IS AN IMBALANCE BETWEEN OXIDANTS AND ANTIOXIDANTS LEANING TOWARDS AN OXIDATIVE ENVIRONMENT, POTENTIALLY LEADING TO CELLULAR AND MOLECULAR DAMAGE. CHRONIC ETHANOL INTAKE HAS BEEN FOUND TO FAVOR HIPPOCAMPAL DETERIORATION, INHIBIT CELL SURVIVAL, AND ALTER NEURONAL MORPHOLOGICAL MATURATION. TO COUNTERACT THESE EFFECTS, VARIOUS ANTIOXIDANTS HAVE BEEN DESCRIBED, BOTH NATURAL AND SYNTHETIC, ONE OF THE MOST BEING RESVERATROL, A POLYPHENOL WITH ANTIOXIDANT, ANTI-AGING, ANTICANCER, AND NEUROPROTECTIVE PROPERTIES. - PublicaciónASSOCIATION OF DIFFERENCES IN DIETARY BEHAVIOURS AND LIFESTYLE WITH SELF-REPORTED WEIGHT GAIN DURING THE COVID-19 LOCKDOWN IN A UNIVERSITY COMMUNITY FROM CHILE: A CROSS-SECTIONAL STUDY(Nutrients, 2021)
;GLADYS DEL CARMEN QUEZADA FIGUEROAORIETTA LIZET SEGURA BADILLADOMICILIARY CONFINEMENT OF PEOPLE IS ONE OF THE MAIN STRATEGIES TO LIMIT THE IMPACT OF COVID-19. LOCKDOWNS HAVE LED TO CHANGES IN LIFESTYLE, EMOTIONAL HEALTH, AND EATING HABITS. WE AIMED TO EVALUATE THE ASSOCIATION OF DIFFERENCES IN DIETARY BEHAVIOURS AND LIFESTYLE WITH SELF-REPORTED WEIGHT GAIN DURING THE COVID-19 LOCKDOWN IN CHILE. IN THIS CROSS-SECTIONAL ANALYTICAL STUDY, FIVE PREVIOUSLY VALIDATED SURVEYS WERE CONDENSED INTO A SINGLE 86-ITEM ONLINE QUESTIONNAIRE. THE SURVEY WAS SENT TO 1000 POTENTIAL PARTICIPANTS OF THE UNIVERSITY COMMUNITY; IT WAS KEPT ONLINE FOR 28 DAYS TO BE ANSWERED. OF THE 639 RESPONDENTS, THE MEAN SELF-REPORTED WEIGHT GAIN DURING CONFINEMENT WAS 1.99 KG (STANDARD DEVIATION [SE]: 0.17) AND 0.7 (SE: 0.06) UNITS OF BODY MASS INDEX (BMI) (BOTH P < 0.001) AND THE MEDIAN DIFFERENCE IN BODY WEIGHT DURING LOCKDOWN WAS 3.3% (INTERQUARTILE RANGE [IQR]: 0.0-6.7). THE DIFFERENCES OF INTAKE OF MOST FOOD GROUPS BEFORE AND DURING LOCKDOWN WERE ASSOCIATED WITH GREATER SELF-REPORTED WEIGHT, BMI AND PERCENTAGE WEIGHT GAIN. DIFFERENCES IN LIFESTYLE (ODDS RATIO [OR] = 14.21, 95% CONFIDENCE INTERVAL [95%CI]: 2.35-85.82) WORSENING EATING HABITS (OR = 3.43, 95%CI: 2.31-5.09), AND MORE CONSUMPTION OF SWEET OR FILLED COOKIES AND CAKES DURING LOCKDOWN (OR = 2.11, 95%CI: 1.42-3.13) WERE ASSOCIATED WITH SELF-REPORTED WEIGHT GAIN. IN CONCLUSION, DIFFERENT DIETARY BEHAVIOURS (MAINLY CONSUMPTION OF INDUSTRIALIZED FOODS) DURING LOCKDOWN, AS WELL AS QUALITY OF LIFE DETERIORATION WERE THE MAIN FACTORS ASSOCIATED WITH SELF-REPORTED WEIGHT GAIN DURING LOCKDOWN. - PublicaciónAUTOPERCEPCIÓN DE LAS COMPETENCIAS EN SALUD PÚBLICA ADQUIRIDAS POR ESTUDIANTES DE CARRERAS DE LA SALUD(EDUMECENTRO, 2024)
;MÓNICA HELENA CARDONA VALENCIA ;GLADYS DEL CARMEN QUEZADA FIGUEROA ;CAROLINA ELENA LUENGO MARTÍNEZJACQUELINE ALEJANDRA ARANEDA FLORESDEBIDO A LOS CAMBIOS EPIDEMIOLÓGICOS Y DEMOGRÁFICOS DE LOS ÚLTIMOS AÑOS, ES NECESARIO QUE LOS PROFESIONALES DEL ÁREA DE SALUD CUENTEN CON COMPETENCIAS BÁSICAS PARA ABORDAR EFICAZMENTE PROBLEMAS COTIDIANOS Y EMERGENTES DE SALUD PÚBLICA. SE REALIZÓ UN ESTUDIO DESCRIPTIVO TRANSVERSAL, DURANTE EL AÑO 2021 EN LA CIUDAD DE CHILLÁN, EN 261 ESTUDIANTES DE ÚLTIMOS AÑOS DE CARRERAS DEL ÁREA DE LA SALUD (NUTRICIÓN Y DIETÉTICA, ENFERMERÍA Y FONOAUDIOLOGÍA). SE APLICÓ UN CUESTIONARIO ELECTRÓNICO, DESARROLLADO POR EXPERTOS EN SALUD PÚBLICA DE CHILE, QUE MIDE LOS ÁMBITOS CONSTITUTIVOS: FUNDAMENTOS DE LA SALUD PÚBLICA, SEGURIDAD SOCIAL Y SISTEMAS DE SALUD, GESTIÓN EN SALUD, EPIDEMIOLOGÍA Y PROMOCIÓN DE LA SALUD Y PREVENCIÓN DE LA ENFERMEDAD. SE DETERMINÓ QUE LA AUTOPERCEPCIÓN DE LAS COMPETENCIAS EN SALUD PÚBLICA ES ALTA O MEDIANA EN LAS MATERIAS BÁSICAS DE SALUD PÚBLICA, FALTA MAYOR DOMINIO EN EL ÁMBITO DE LA GESTIÓN EN SALUD. ES NECESARIO IMPLEMENTAR ESTRATEGIAS ACADÉMICAS Y CURRICULARES QUE PERMITAN APOYAR EL DESARROLLO DE LA FUERZA LABORAL EN ESTOS CONTEXTOS. - PublicaciónBEBIDAS AZUCARADAS: REPRESENTACIONES DE ESCOLARES CON SOBREPESO Y OBESIDAD(REVISTA CHILENA DE NUTRICIÓN, 2017)
;GLADYS DEL CARMEN QUEZADA FIGUEROA ;SONIA MARGARITA OLIVARES CORTÉS ;LUZ LORENA LOBOS FERNÁNDEZ ;JACQUELINE ALEJANDRA ARANEDA FLORES ;PEDRO RODRIGO SANDOVAL RUBILARPATRICIO SEBASTIÁN OLIVA MORESCOEL OBJETIVO FUE INDAGAR LAS REPRESENTACIONES DE ESCOLARES CON SOBREPESO Y OBESIDAD CON RESPECTO AL CONSUMO DE BEBIDAS AZUCARADAS Y LAS CONSECUENCIAS DE SU INGESTA PARA LA SALUD. EL ESTUDIO FUE DE TIPO CUALITATIVO HERMENÉUTICO DE CASOS, CON TÉCNICAS DE RECOLECCIÓN DE INFORMACIÓN DE GRUPOS FOCALES. SE REALIZÓ EN ESTUDIANTES DE 8 A 12 AÑOS DE EDAD, CON SOBREPESO Y OBESIDAD DE ESCUELAS RURALES Y URBANAS DE LA PROVINCIA DE ÑUBLE. SE OBSERVÓ UNA ASOCIACIÓN ENTRE EL SABOR DE LAS BEBIDAS AZUCARADAS Y EL PLACER QUE LES PROVOCÓ SU CONSUMO, REALIZADO ESPECIALMENTE EN EL HOGAR Y ASOCIADA A LA ÉPOCA ESTIVAL. LOS NIÑOS MANIFESTARON CONOCER LAS CONSECUENCIAS DEL CONSUMO EXCESIVO DE BEBIDAS AZUCARADAS Y RECONOCIERON A SUS PADRES COMO LOS PRINCIPALES RESPONSABLES PARA EL CONSUMO DE ESTOS PRODUCTOS. REVELARON QUE LOS TIEMPOS DE OCIO, ESPECIALMENTE EN EL HOGAR, FAVORECÍAN EL CONSUMO DE BEBIDAS AZUCARADAS. - PublicaciónBODY IMAGE DISSATISFACTION AND DISTORTION INDEX IN A POPULATION OF UNIVERSITY STUDENTS(STUDIES IN HEALTH SCIENCES, 2021)
;GLADYS DEL CARMEN QUEZADA FIGUEROAORIETTA LIZET SEGURA BADILLABODY IMAGE IS A DYNAMIC CONSTRUCT THAT CAN BE DESCRIBED AS AN EXCHANGE OF FEELINGS, PERCEPTIONS, ATTITUDES AND BELIEFS TOWARDS THE BODY, BETWEEN THE PERSON AND THEIR SOCIAL CONTEXT, AND THANKS TO NUMEROUS INVESTIGATIONS THIS CONCEPT HAS BEEN CHANGING AND ENRICHING ITSELF. THE PRESENT WORK IS A DESCRIPTIVE CROSS-SECTIONAL STUDY THAT EVALUATES THE PERCEPTION THAT YOUNG UNIVERSITY STUDENTS HAVE OF THEIR OWN BODY IN THESE TIMES OF GLOBALIZATION, CONSUMERISM AND ERRONEOUS IDEALS OF PERFECTION. 500 UNIVERSITY STUDENTS BETWEEN 18 AND 25 YEARS OF AGE PARTICIPATED VOLUNTARILY AND WITH INFORMED CONSENT, THE AVERAGE AGE WAS 21 YEARS AND THE MAJORITY PRESENTED NORMAL WEIGHT: 219 WOMEN (43.8%) AND 149 MEN (29.8%). REGARDING THE MEASUREMENT OF WAIST CIRCUMFERENCE, ACCORDING TO THIS PARAMETER, MEN PRESENTED A 36.8% LOW CARDIO METABOLIC RISK AND WOMEN 32%, INDICATING THAT THE MAJORITY HAVE AN ADEQUATE MEASURE OF ABDOMINAL FAT. 83% PRESENTED DISTORTION INDEX (DIFFERENCE BETWEEN PERCEIVED AND DESIRED BODY IMAGE, REFERRING TO ALTERED PERCEPTION OF BODY DIMENSIONS), WHILE 91.6% PRESENTED DISSATISFACTION (DIFFERENCE BETWEEN PERCEIVED IMAGE AND REAL IMAGE, ALLUDES TO NEGATIVE FEELINGS AND EMOTIONS TOWARDS THE BODY). IT IS IMPORTANT TO MENTION THAT, DESPITE THE DATA OBTAINED, THE LEVEL OF CONCERN PRESENTED BY UNIVERSITY STUDENTS IS MINIMAL, AND 80% OF THEM DO NOT HAVE A SIGNIFICANT INTEREST IN MODIFYING THEIR BODY IMAGE, HAVING OTHER PRIORITIES IN THEIR UNIVERSITY LIFE. - PublicaciónCHARACTERISTICS OF EMOTIONAL EATING BEHAVIOR ACCORDING TO SEX AND NUTRITIONAL STATUS IN CHILEAN UNIVERSITY OFFICIALS IN CONFINEMENT DURING THE COVID-19 PANDEMIC(ANNALS OF NUTRITION AND METABOLISM, 2023)
;GLADYS DEL CARMEN QUEZADA FIGUEROAORIETTA LIZET SEGURA BADILLA - PublicaciónCONSUMO DE FRUTAS Y VERDURAS EN MUJERES JEFAS DE HOGAR. UN ESTUDIO CUALITATIVO(REVISTA CHILENA DE NUTRICIÓN, 2022)
;GLADYS DEL CARMEN QUEZADA FIGUEROA ;LUZ LORENA LOBOS FERNÁNDEZ ;JACQUELINE ALEJANDRA ARANEDA FLORESPEDRO RODRIGO SANDOVAL RUBILARLA INGESTA DE FRUTAS Y VERDURAS (FV) ES RECONOCIDA COMO UN FACTOR PROTECTOR DE LA SALUD CARDIOVASCULAR Y CIERTOS TIPOS DE CÁNCER. OBJETIVO: IDENTIFICAR LAS OPINIONES DE MUJERES CHILENAS, ASOCIADAS AL CONSUMO DE FV. MÉTODOS: ESTUDIO DE INVESTIGACIÓN CUALITATIVA, MEDIANTE EL EMPLEO DEL ANÁLISIS DEL DISCURSO Y LA INTERPRETACIÓN DEL LENGUAJE. LA MUESTRA ESTUVO CONSTITUIDA POR 40 MUJERES DE EDADES ENTRE LOS 20 Y 65 AÑOS, CON NIVEL SOCIOECONÓMICO (NSE) MEDIO Y MEDIO BAJO QUE PARTICIPABAN EN EL PROGRAMA MUJERES JEFAS DE HOGAR (PMJH) EN CHILLÁN. A TRAVÉS DE CUATRO GRUPOS DE DISCUSIÓN SE IDENTIFICAN LAS OPINIONES DE MUJERES EN TORNO A MOTIVACIONES, BARRERAS, GASTOS ASOCIADOS Y CONOCIMIENTOS RESPECTO AL CONSUMO DE FV. RESULTADOS: ENTRE LAS PRINCIPALES MOTIVACIONES PARA EL CONSUMO DE FV POR PARTE DE LAS MUJERES, SE ENCONTRARON LOS BENEFICIOS PARA LA SALUD Y CALIDAD DE VIDA. RESPECTO A LOS OBSTÁCULOS PARA NO CONSUMIR FV, SE ENCONTRÓ EL COSTO ECONÓMICO. LAS MUJERES MANIFESTARON CONOCER LAS RECOMENDACIONES DE CONSUMO, RECONOCIENDO EL PAPEL DEL PERSONAL DE SALUD. LAS MUJERES DESTACARON A LOS NIÑOS COMO PRINCIPALES CONSUMIDORES DE FV EN EL HOGAR. CONCLUSIONES: LAS MUJERES RECONOCEN LA IMPORTANCIA DE CONSUMIR FV PARA MANTENER UN ÓPTIMO ESTADO DE SALUD, SIN EMBARGO, EL PRECIO CONDICIONA SU CONSUMO. - PublicaciónCONSUMPTION AND FOOD SUSTAINABILITY OF TRADITIONAL AND TYPICAL CHILEAN PREPARATIONS IN HOUSEHOLDS IN A CENTRAL-SOUTHERN REGION OF CHILE(ARCHIVOS LATINOAMERICANOS DE NUTRICION, 2023)
;JAVIERA VALENTINA LARA SANHUEZA ;DANITZA ALISSON MELÍN PALMA ;GLADYS DEL CARMEN QUEZADA FIGUEROA ;MARCELA DE LAS NIEVES VERA CABALÍN ;LUZ LORENA LOBOS FERNÁNDEZORIETTA LIZET SEGURA BADILLALAS DIETAS TRADICIONALES Y TÍPICAS SE CARACTERIZAN POR INCLUIR EN SUS PREPARACIONES ALIMENTOS MÍNIMAMENTE PROCESADOS, PROVENIENTES DE LA AGRICULTURA TRADICIONAL, RELACIONADOS CON LA CULTURA Y RAÍCES DE UN TERRITORIO. CHILE HA EXPERIMENTADO DIVERSOS CAMBIOS EN SUS PATRONES DIETÉTICOS, COMO LA INCORPORACIÓN DE ALIMENTOS ALTAMENTE PROCESADOS, LO QUE IMPACTA LA SALUD DE LAS PERSONAS Y EL PLANETA, DEBIDO A LA CANTIDAD Y RECURSOS INVOLUCRADOS EN LA PRODUCCIÓN DE ESTOS ALIMENTOS Y PRODUCTOS. OBJETIVO: IDENTIFICAR EL CONSUMO Y LA SOSTENIBILIDAD DE LA DIETA Y PREPARACIONES TRADICIONALES TÍPICAS CHILENAS EN HOGARES EN UNA REGIÓN DE LA ZONA CENTRO-SUR DE CHILE. MÉTODOS: DISEÑO EXPLORATORIO CON UNA MUESTRA DE 104 HOGARES PERTENECIENTES AL PROGRAMA ?AUTOCONSUMO DE APOYO A LA SEGURIDAD ALIMENTARIA? EN LA REGIÓN DE ÑUBLE, ZONA CENTROSUR DE CHILE. SE APLICÓ UN CUESTIONARIO EN LÍNEA, VALIDADO POR EXPERTOS. SE CONSIDERÓ 34 PREPARACIONES TRADICIONALES TÍPICAS CHILENAS (PTT), SEGÚN EL MANUAL DE PORCIONES DE INTERCAMBIO PARA CHILE Y ATLAS FOTOGRÁFICO DE ALIMENTOS Y PREPARACIONES TÍPICAS CHILENAS. LA SOSTENIBILIDAD SE DETERMINÓ UTILIZANDO EL NÚMERO DE INGREDIENTES Y EL NIVEL DE PROCESAMIENTO AL QUE PERTENECÍAN SEGÚN SISTEMA NOVA, LA SOSTENIBILIDAD SE CATEGORIZÓ LA EN: PREPARACIONES SOSTENIBLES (>60% DE LOS INGREDIENTES DEL GRUPO 1) - PublicaciónCONSUMPTION OF PROCESSED AND ULTRA-PROCESSED FOODS AND ITS RELATIONSHIP WITH NUTRITIONAL STATUS IN STUDENTS AT A PUBLIC UNIVERSITY IN SOUTH-CENTRAL CHILE, DURING THE COVID-19 CONFINEMENT(ANNALS OF NUTRITION AND METABOLISM, 2023)
;MARÍA FRANCISCA TOLEDO FUENTEALBA ;ALEXIS WOLFGANG SOLÍS DURÁN ;CLAUDIA ESTEFANY URRUTIA SANDOVAL ;GLADYS DEL CARMEN QUEZADA FIGUEROAORIETTA LIZET SEGURA BADILLA - PublicaciónDESPERDICIO DE ALIMENTOS EN COMEDORES ESCOLARES DE UNA REGIÓN DE LA ZONA CENTRO SUR DE CHILE: PERCEPCIONES DE MANIPULADORAS DE ALIMENTOS DEL PROGRAMA DE ALIMENTACIÓN ESCOLAR(REVISTA CHILENA DE NUTRICIÓN, 2023)GLADYS DEL CARMEN QUEZADA FIGUEROAINTRODUCCIÓN: LOS DESPERDICIOS DE ALIMENTOS EN LOS COMEDORES ESCOLARES SON UN PROBLEMA QUE AFECTA AL USO DE RECURSOS NATURALES, HUMANOS Y ECONÓMICOS. OBJETIVO: IDENTIFICAR LAS OPINIONES Y PERCEPCIONES DE MANIPULADORAS DE ALIMENTOS SOBRE FACTORES RELACIONADOS AL DESPERDICIO DE ALIMENTOS Y POSIBLES ESTRATEGIAS PARA DISMINUIRLO EN COMEDORES ESCOLARES DEL PROGRAMA DE ALIMENTACIÓN ESCOLAR DE LA JUNTA NACIONAL DE AUXILIO ESCOLAR Y BECAS EN CHILE. MÉTODOS: DISEÑO CUALITATIVO MEDIANTE TÉCNICA DE GRUPOS FOCALES, CON 33 PARTICIPANTES. SE APLICÓ UN PROTOCOLO DE INVESTIGACIÓN CUALITATIVO QUE INCLUYÓ CONSENTIMIENTO INFORMADO, CARACTERIZACIÓN SOCIODEMOGRÁFICA, PAUTA DE OBSERVACIÓN Y GUION CON LAS DIMENSIONES EXPLORADAS.
- PublicaciónDEVELOPMENT AND VALIDATION OF A SET OF INSTRUMENTS TO MEASURE FOOD ENVIRONMENTS(INTERNATIONAL JOURNAL OF ENVIRONMENTAL RESEARCH AND PUBLIC HEALTH, 2022)
;GLADYS DEL CARMEN QUEZADA FIGUEROA ;LUZ LORENA LOBOS FERNÁNDEZJACQUELINE ALEJANDRA ARANEDA FLORESTHERE IS WORLDWIDE INTEREST IN MEASURING LOCAL FOOD ENVIRONMENTS (FES). THE AIM OF THIS STUDY WAS TO DEVELOP AND VALIDATE A SET OF INSTRUMENTS TO EVALUATE FES IN CHILE. METHODS: BASED ON THE DEVELOPMENT AND VALIDATION OF FOUR INSTRUMENTS TO MEASURE FES, A LITERATURE REVIEW, AN EVALUATION BY EXPERTS, AND THE IMPLEMENTATION OF A PILOT TOOL IN THE FES OF SCHOOLCHILDREN FROM NINE PUBLIC SCHOOLS IN THE COMMUNE OF CHILLÁN, CHILE, WERE USED. RESULTS: A TOOL TO EVALUATE FES WAS PROVIDED, BASED ON THREE DIMENSIONS: AVAILABILITY, VARIETY, AND ADVERTISING OF HEALTHY FOODS. A TOTAL OF 1928 FOODS POINTS OF PURCHASE WERE EVALUATED. THE RELIABILITY WAS EVALUATED BY CRONBACH?S ALPHA. SOME 74% OF THE FOODS? POINTS OF PURCHASE WERE STORE LOCATIONS. THE RELIABILITY OF THE FOUR INSTRUMENTS WAS HIGH TO ACCEPTABLE (STORE: 0.90; INSTITUTION: 0.77; STREET FOOD: 0.74; RESTAURANT: 0.68). UNHEALTHY FOODS WERE HIGHLIGHTED BY THE SCORES OBTAINED: STORE (6.08 ± 4.07; RANGE: 0?13), RESTAURANT (3.95 ± 1.75; RANGE: 0?10), STREET FOOD (1.18 ± 1.56; RANGE: 0?7), AND INSTITUTION FES (3.38 ± 2.78; RANGE: 0?9). CONCLUSIONS: THE RESULTS OF THIS TOOL CAN PROVIDE INFORMATION TO GOVERNMENTS FOR INCORPORATING STRUCTURAL MEASURES TO ENSURE ADEQUATE AVAILABILITY, VARIETY, AND ADVERTISING OF HEALTHY FOODS IN DIFFERENT FES. - PublicaciónDEVELOPMENT OF A FUNCTIONAL DRINK BASED ON OATS (AVENA SATIVA) AND LENTILS (LENS ESCULENTA)(ANNALS OF NUTRITION AND METABOLISM, 2023)
;GLADYS DEL CARMEN QUEZADA FIGUEROAORIETTA LIZET SEGURA BADILLA - PublicaciónEVALUATION OF DETERIORATION PATHWAYS OF AN ARTISANAL SAUCE FOR ITS MARKETING(REVISTA ESPAÑOLA DE NUTRICIÓN HUMANA Y DIETÉTICA, 2022)
;GLADYS DEL CARMEN QUEZADA FIGUEROAORIETTA LIZET SEGURA BADILLAINTRODUCTION: THERE IS AN INCREASING NUMBER OF CONSUMERS WHO APPRECIATE THE QUALITY OF A GOOD ARTISAN PRODUCT AND WHO, THEREFORE, ARE WILLING TO PAY FOR IT. THE ELABORATION OF ARTISANAL PRODUCTS SEEKS TO JUDICIOUSLY USE LABOR TO PRODUCE PRODUCTS WITH HIGH ADDED VALUE SUCH AS ORIGINALITY AND SENSORY QUALITIES. THE OBJECTIVE OF THIS WORK IS TO EVALUATE THE USEFUL LIFE AND THE LIMITING FACTOR OF DETERIORATION IN A HOMEMADE HOT SAUCE FOR ITS POTENTIAL COMMERCIALIZATION. METHODOLOGY: THREE POSSIBLE PATHWAYS OF DETERIORATION WERE EVALUATED: MICROBIOLOGICAL DEGRADATION (DETERMINED BY THE TOTAL COUNT OF MESOPHILIC AEROBIC BACTERIA AND TOTAL COLIFORMS), DETERIORATION OF SENSORY CHARACTERISTICS (BY SENSORY EVALUATION USING A HEDONIC SCALE) AND PHYSICOCHEMICAL DETERIORATION DETERMINED BY DEGRADATION OF THE FAT AFTER STORAGE FOR 4 MONTHS AT 40°C. RESULTS: NO DIFFERENCES WERE FOUND IN SENSORY CHARACTERISTICS BEFORE AND AFTER STORAGE (ALL P.... - PublicaciónEVALUATION OF THE USE OF ETHANOL AS A VEHICLE FOR THE ADMINISTRATION OF RESVERATROL IN THE HIPPOCAMPUS OF WISTAR RATS(ANNALS OF NUTRITION AND METABOLISM, 2023)
;GLADYS DEL CARMEN QUEZADA FIGUEROAORIETTA LIZET SEGURA BADILLA - PublicaciónFAMILY BEHAVIOR REGARDING FOOD LOSSES AND WASTE IN VULNERABLE HOUSEHOLDS IN SOUTHERN CHILE(ARCHIVOS LATINOAMERICANOS DE NUTRICION, 2023)
;ALEXANDRA CAROLINA DELGADO CALIXTO ;ANA BELÉN PARRA JARA ;GLADYS DEL CARMEN QUEZADA FIGUEROA ;MARCELA DE LAS NIEVES VERA CABALÍN ;LUZ LORENA LOBOS FERNÁNDEZORIETTA LIZET SEGURA BADILLAUNA PARTE IMPORTANTE DE LOS ALIMENTOS PRODUCIDOS EN EL MUNDO SE TRANSFORMAN EN PÉRDIDAS Y DESPERDICIOS, LO QUE IMPACTA A NIVEL SOCIAL, ECONÓMICO Y AMBIENTAL. SE ESTIMA QUE 1.300 MILLONES DE TONELADAS DE ALIMENTOS AL AÑO SE CONVIERTEN EN DESPERDICIOS. DAR PRIORIDAD A ESTA PROBLEMÁTICA PERMITE CONCRETAR LA TRANSICIÓN HACIA SISTEMAS ALIMENTARIOS SOSTENIBLES, PARA FAVORECER EL USO EFICIENTE DE LOS RECURSOS NATURALES, DISMINUIR EL IMPACTO DE GLOBAL Y MATERIALIZAR LA SEGURIDAD ALIMENTARIA Y LA NUTRICIÓN. LOS CONSUMIDORES CUMPLEN UN ROL FUNDAMENTAL EN LA OCURRENCIA DE ESTAS PÉRDIDAS Y DESPERDICIOS. OBJETIVO: ANALIZAR EL COMPORTAMIENTO ALIMENTARIO FAMILIAR FRENTE A LAS PÉRDIDAS Y DESPERDICIOS DE ALIMENTOS EN HOGARES VULNERABLES DE LA REGIÓN DE ÑUBLE. MATERIAL Y MÉTODO: ESTUDIO DESCRIPTIVO DE CORTE TRANSVERSAL, CONTÓ CON LA PARTICIPACIÓN DE FAMILIAS DE HOGARES VULNERABLES DE LA REGIÓN DE ÑUBLE, SE APLICÓ UN CUESTIONARIO VALIDADO PARA CARACTERIZACIÓN SOCIODEMOGRÁFICAS Y VARIABLES DEL COMPORTAMIENTO FAMILIAR EN LOS HOGARES Y ESTIMACIÓN DE LAS PDA (PERDIDAS Y DESPERDICIOS DE ALIMENTOS). RESULTADOS: UN 74% DE LOS HOGARES SE CLASIFICÓ CON UN COMPORTAMIENTO ?INDIFERENTE? RESPECTO A LA PDA Y SEGÚN LOS GRAMOS DE PDA SEMANALES POR HOGAR UN 38,9% CLASIFICÓ CÓMO HOGAR ?CONSCIENTE?. LA MEDIANA DE GRAMOS DE PDA SEMANALES DE LOS HOGARES FUE DE 2.400 GR. LOS ALIMENTOS CON MAYOR DESPERDICIO FUERON PAN (10.600 GR), RESTOS DE COMIDA (10.000 GR), VERDURAS (6.400 GR), FRUTAS Y PAPAS (6.000 GR). CONCLUSIONES: SE PIERDEN ALREDEDOR DE DOS KILOS Y MEDIO DE ALIMENTOS SEMANALES EN LAS FAMILIAS VULNERABLES DEL ESTUDIO. DESTACA EL COMPORTAMIENTO FAMILIAR INDIFERENTE FRENTE A ESTA PROBLEMÁTICA. SE EVIDENCIA LA NECESIDAD DE SENSIBILIZAR A LA POBLACIÓN EN ESTOS TEMAS CON EL DESARROLLO DE ESTRATEGIAS EDUCATIVAS QUE PERMITAN MITIGAR EL DESPERDICIO DE ALIMENTOS PARA CONTRIBUIR CON LA SEGURIDAD ALIMENTARIA Y LA ADECUADA NUTRICIÓN EN POBLACIÓN VULNERABLE. - PublicaciónFOOD INSECURITY IS ASSOCIATED WITH THE QUALITY OF DIET OF NON-INSTITUTIONALIZED OLDER ADULTS FROM A SOUTHERN CHILEAN COMMUNE: A CROSS-SECTIONAL STUDY(Nutrients, 2022)
;GLADYS DEL CARMEN QUEZADA FIGUEROA ;JACQUELINE ALEJANDRA ARANEDA FLORESORIETTA LIZET SEGURA BADILLAAS THE POPULATION AGES, GREATER ATTENTION TO AGE-RELATED HEALTH PROBLEMS RELATED TO DIET AND LIFESTYLES IS NEEDED. HERE, WE SOUGHT TO EVALUATE THE ASSOCIATIONS BETWEEN DEMOGRAPHIC AND CLINICAL CHARACTERISTICS AND FOOD INSECURITY WITH THE QUALITY OF DIET OF NON-INSTITUTIONALIZED ELDERLY FROM A SOUTHERN CHILEAN COMMUNE. WE PERFORMED AN ANALYTICAL CROSS-SECTIONAL STUDY IN A SAMPLE OF 376 OLDER ADULTS. NUTRITIONAL STATUS WAS EVALUATED THROUGH ANTHROPOMETRIC MEASUREMENTS. QUALITY OF DIET WAS DETERMINED BY THE HEALTHY EATING INDEX (HEI), OBTAINED THROUGH THE FREQUENCY OF CONSUMPTION QUESTIONNAIRE. SOCIOECONOMIC, DEMOGRAPHIC, AND LIFESTYLE VARIABLES WERE ALSO COLLECTED. ORDINAL LOGISTIC AND POISSON REGRESSION MODELS WERE APPLIED TO STUDY ASSOCIATIONS WITH QUALITY OF DIET. THE SAMPLE CONSISTED OF MORE WOMEN (81.6%) THAN MEN (18.4%). MOST OLDER ADULTS WERE FOUND TO LIVE IN A SITUATION OF VULNERABILITY OR POVERTY (82.4%), WITH MOST HAVING FOOD SECURITY (65.7%). ACCORDING TO THE HEI, ONLY 14.1% HAD A GOOD QUALITY OF DIET, 83.8% HAD DIET IN NEED OF IMPROVEMENT, AND 2.1% HAD AN UNHEALTHY DIET. THERE WAS AN ASSOCIATION OF FOOD INSECURITY AND CARDIOVASCULAR RISK (ACCORDING TO WAIST CIRCUMFERENCE) WITH LOWER QUALITY OF DIET CATEGORIES. HOWEVER, AN ASSOCIATION WITH THE UNHEALTHY QUALITY OF DIET CATEGORY WAS NOT CONFIRMED WITH POISSON REGRESSION ANALYSIS, WHICH WAS POSSIBLY DUE TO THE LOW NUMBER OF SUBJECTS IN THAT CATEGORY (N = 8, 2.1%). OTHER MODIFIABLE FACTORS LIKE PHYSICAL ACTIVITY, HOURS OF SLEEP, AND POLYPHARMACY WERE NOT ASSOCIATED WITH LOWER QUALITY OF DIET CATEGORIES. SOCIOECONOMIC STATUS, WHICH IS A STRUCTURAL HEALTH DETERMINANT, WAS NOT ASSOCIATED WITH DECREASED QUALITY OF DIET. SINCE THIS WAS A CROSS-SECTIONAL STUDY PERFORMED ON A SMALL SAMPLE FROM A CHILEAN COMMUNE, DIRECTIONALITY OF ASSOCIATIONS CANNOT BE DISCERNED, AND FUTURE LONGITUDINAL STUDIES COULD AIM TO BETTER CHARACTERIZE THESE ASSOCIATIONS IN LARGER SAMPLES OF ELDERLY PATIENTS. - PublicaciónFOOD SUSTAINABILITY AND PREVALENCE OF CONSUMPTION OF TRADITIONAL AND TYPICAL PREPARATIONS IN HOUSEHOLDS IN CENTRAL-SOUTHERN CHILE(ARCHIVOS LATINOAMERICANOS DE NUTRICION, 2024)
;GLADYS DEL CARMEN QUEZADA FIGUEROAORIETTA LIZET SEGURA BADILLASOSTENIBILIDAD ALIMENTARIA Y PREVALENCIA DE CONSUMO DE PREPARACIONES TRADICIONALES Y TÍPICAS EN HOGARES DEL CENTRO-SUR DE CHILE. INTRODUCCIÓN. LAS PREPARACIONES TRADICIONALES TÍPICAS INCLUYEN INGREDIENTES MÍNIMAMENTE PROCESADOS, PROVENIENTES DE LA AGRICULTURA LOCAL, RAÍCES Y TRADICIONES DE UN TERRITORIO. A NIVEL MUNDIAL LA POBLACIÓN HA CAMBIADO SUS PATRONES DIETÉTICOS, INCORPORANDO ALIMENTOS ULTRAPROCESADOS IMPACTANDO LA SALUD POBLACIONAL Y PLANETARIA. - PublicaciónHEALTHY AND SUSTAINABLE FOOD PRACTICES OF HOUSEHOLDS IN A CENTRAL-SOUTHERN REGION OF CHILE(ARCHIVOS LATINOAMERICANOS DE NUTRICION, 2023)
;RAYEN ANTONIA MUÑOZ MONTECINOS ;CAMILA BELÉN MARDONES ARAVENA ;CONSTANZA ANDREA CORTÉS CEBALLOS ;SEBASTIÁN IGNACIO RIQUELME RIQUELME ;GLADYS DEL CARMEN QUEZADA FIGUEROAORIETTA LIZET SEGURA BADILLALAS PRÁCTICAS ALIMENTARIAS SALUDABLES Y SOSTENIBLES (PAS) SON AQUELLAS QUE PROMUEVEN UNA DIETA EQUILIBRADA Y NUTRITIVA MINIMIZANDO EL IMPACTO AMBIENTAL. LA GLOBALIZACIÓN, LA URBANIZACIÓN Y LA INDUSTRIA ALIMENTARIA HAN IMPULSADO CAMBIOS SIGNIFICATIVOS EN LAS PRÁCTICAS ALIMENTARIAS, IMPACTANDO LA SALUD Y CAUSANDO UN DAÑO IRREVERSIBLE AL PLANETA. ES NECESARIO TRANSITAR HACIA SISTEMAS ALIMENTARIOS SOSTENIBLES (SAS) ACOMPAÑADOS DE PAS. OBJETIVO: IDENTIFICAR PRÁCTICAS ALIMENTARIAS SALUDABLES Y SOSTENIBLES EN HOGARES DE UNA REGIÓN DE LA ZONA CENTRO-SUR DE CHILE. MÉTODOS: DISEÑO EXPLORATORIO, CON UNA MUESTRA DE 104 HOGARES QUE PARTICIPAN DEL PROGRAMA SOCIAL ?AUTOCONSUMO DE APOYO A LA SEGURIDAD ALIMENTARIA? EN LA REGIÓN DE ÑUBLE, ZONA CENTRO-SUR DE CHILE. SE APLICÓ CUESTIONARIO EN LÍNEA, PREVIA ACEPTACIÓN DEL RESPONSABLE DEL HOGAR. EL INSTRUMENTO CONTÓ CON LA VALIDACIÓN DE CONTENIDO POR JUICIO DE EXPERTOS. SE EVALUARON LAS SECCIONES SOBRE COMPRA, ACTITUDES Y HÁBITOS HACIA EL DESPERDICIO DE ALIMENTOS, PRÁCTICAS ALIMENTARIAS SOSTENIBLES Y RESPETUOSAS CON EL MEDIO AMBIENTE. LA ESTADÍSTICA CONSIDERÓ FRECUENCIAS, PORCENTAJES E IC95%. EL ESTUDIO CONTÓ CON LA APROBACIÓN DEL COMITÉ DE BIOÉTICA DE LA UNIVERSIDAD DEL BÍO-BÍO. RESULTADOS: EL 90% (IC 95% [82,8- 94,8]), DE LOS JEFES DE HOGAR DECLARA PLANIFICAR LA COMPRA DE ALIMENTOS PARA EVITAR ADQUIRIRLOS EN EXCESO. UN 73% OBTIENE PARTE DE SUS ALIMENTOS DE LA PRODUCCIÓN PROPIA (CULTIVO, RECOLECCIÓN Y CRIANZA) Y UN 30% COMPRA FRUTAS Y VERDURAS A AGRICULTORES LOCALES. PARA REDUCIR LOS DESPERDICIOS DE ALIMENTOS, EL 60% DECLARA QUE UTILIZA REFRIGERACIÓN Y CONGELACIÓN COMO MÉTODO DE PRESERVACIÓN. 50% DE HOGARES ESTÁ DISPUESTO A COMPRAR ALIMENTOS PRÓXIMOS A VENCER Y UN 44% ESTÁ DISPUESTO A COMPRAR PRODUCTOS MALTRATADOS, PERO APTOS PARA EL CONSUMO. AL MOMENTO DE ADQUIRIR LOS ALIMENTOS, EL 17% DE LOS HOGARES SE FIJA EN EL IMPACTO AMBIENTAL DE LA PRODUCCIÓN DE ESTOS Y UN 40% SI UN ALIMENTO ES DE TEMPORADA. CONCLUSIONES: LA TENDENCIA OBSERVADA E - PublicaciónIDENTIFICATION OF MODIFIED EATING HABITS DURING CONFINEMENT BY COVID-19 IN A PRESCHOOL POPULATION(ANNALS OF NUTRITION AND METABOLISM, 2023)
;GLADYS DEL CARMEN QUEZADA FIGUEROAORIETTA LIZET SEGURA BADILLA